Bayraklı’daki Kilise’nin tarihi

1898: Dönemin padişahı bu tarihte Yahya Hayati adlı bir paşa ile beraber Transibulo Pittako adında bir Yunan Ortodoks’a Bayraklı tepesini verdi. Bu iki kişi deniz ve yeşil manzaralı bu güzel yerde yeni bir köy yapmak istediler. İzmir’den gelen bir çok Katolik aile burada yazlık evler yaptı. Daha çok kişinin gelmesini isteyen bu iki kişi; katoliklere, ermenilere, ortodokslara ve müslümanlara ücretsiz olarak ibadethane yapmaları için araziler verdi.

1899: P. Giambattista da S. Lorenzo (Cappuccino) adındaki 2 rahip daha önce tanıştıkları Jamafta ailesini ziyaret etmek için Bayraklı’ya geldi. Buraya yerleşen birkaç aile bu tepeyi onlara paşanın armağan ettiğini ve burada bir manastır ve kilise yapmak için bu araziyi Cappuccini vermek istediklerini söylediler (1900 tarihinde boş tepenin görüntüsü).

1901: 10 Eylül'de Bayraklı’daki Katolikler bir belge ile bölgelerine Cappuccini rahiplerin gelmesi için Episkopos ile görüştüler. Aynı yıl 16 Kasım'da Episkopos bir kilise, manastır ve cemaat oluşturmak için izin verdi. Bu bağışın daha öncede kanunlara uygun yapılmadığı iddiasıyla bir problem çıktı. Bu yüzden bütün işlemler tamamlandıktan sonra tekrar onay alındı.

1902: 29 Haziran tarihinde ilk defa Mattesich’in evinde bir Katolik ayin yapıldı. Bu ayinde 30 kişi vardı. Bu tarihten sonra; önceleri evde daha sonraları kilisede her hafta ayin yapıldı.

1902:Yeni bir belge hazırlandıktan sonra Temmuz ayında bir kilise ve manastır yapmak için izin veren belediye bir hafta sonra fikrini değiştirdi ve sultandan bir izin almaları gerektiğini söylediler. Belediyeye yüklü bir bağış yapıldıktan sonra izin alındı ve kısa bir dönem beklenildikten sonra çalışmaya devam edildi. Peder sultandan bir ferman istedi .

1902: 14 Temmuz'da kilise için 1. taş kondu. Bugünü hatırlamak için kiliseye tarihi bilgileri içeren bir taş konuldu. Bu dönemde Bayraklı’da 300 Katolik aile vardı.

1902: 7 Ağustos'ta manastır için ilk taş konuldu ve Kasım ayında 1. kat bitti.

1903: İlk rahip Bernardo da Castelmine Siciliano sürekli burada kalmaya başladı. Burada kaldığı ilk yıl içinde tamamıyla taşlardan oluşan bahçeyi düzenledi ve bir su deposu yaptı.

1903: 4 Temmuz'da sultanın ferman vermesinden sonra herşey daha kolay ilerledi. Aynı yıl hıristiyan mezarlık yapıldı ve bu mezarlık 80'li yıllarda ortadan kaldırıldı.

1904: 7 Mart'ta manastır yanında 6 sınıflı bir İtalyan okulunun inşaatı başladı. Müdüresi ise, rahibe Katerina idi. Bu okulda normal derslerin yanısıra sosyal aktiviteler, sanat ve el sanatları da öğretiliyordu.

1904: Nisan ayında katolikler bir bayram gününde lotarya düzenlediler ve kilise yapmak için para kazandılar.

1905: 19 Nisan'da Aziz Espedito Bayramı kutlandı. Bu bayramda verilecek olan vaaz için ünlü bir Domeniken vaiz geldi. Kilisenin sadece duvarları inşa edilmişti. Altar için bir masa koydular. Bu bayrama 4000 hıristiyan geldi (bu bayram gününü gösteren bir fotoğraf).

1907: Cemaatin yerini gösteren bir harita.

1919: Yunanlılar İzmir’i işgal etti.

1922: 13 Ağustos'ta kilisede ilk resmi tören oldu.

1922: 9 Eylül'de Yunan ordusu yenildi ve Türk ordusu İzmir’e girdi. Birkaç Yunan ve Ermeni aile kaçtı ama bazıları evlerini terk etmedi. 3 gün içinde harabeye dönen İzmir’de büyük bir yangın çıktı.

1927: 10 Haziran'dan sonra kilisenin dışında tören yapmak imkansız hale geldi.

1934: Bayraklı tepesinin kilise ile beraber ilk fotoğrafı.

1966: Manastırın günümüzden biraz farklı bir fotoğrafı ve kilisenin fotoğraf. Çünkü daha önce 2 çan kulesi vardı. Ancak büyük depremden sonra biri yıkıldı.

1990: Manastır biraz tamir edildi. (Manastırın ve burada yaşayan 2 rahibin fotoğrafları: 1, 2).